Equitació conscient

Equitación consciente en S'Hort Vell (destacada)charset=Ascii

Definició

La pràctica de l’art de l’equitació sota la premissa del benestar animal i el vincle entre l’humà i l’animal, amb consciència del propi cos i de la comunicació amb el cavall, per part del genet o amazona, es tradueix en allò que anomenam Equitació conscient.

La dilatada experiència en el món eqüestre dels nostres tècnics, així com un entrenament acurat de ponis i cavalls, permet oferir experiències d’Equitació conscient des d’edats molt primerenques, parlam d’infants de 5-6 anys, en l’activitat que anomenam Baby Pony, fins arribar a l’adolescència i l’edat adulta, fins i tot a la maduresa, a través de disciplines com, per exemple, el TREC, el Cross-Country, el salt (CSO), la doma…

El vincle entre animal i humà és la clau de l’èxit de qualsevol intervenció. El foment de l’enllaç es produeix gràcies a una acció professionalitzada fonamentada en el respecte i el benestar mutus.

Seqüència de classe

Preparación del poni

Des que arriben a S’Hort Vell, els joves genets i amazones desenvolupen de manera autònoma una sèrie d’activitats preparatòries. Es duen a terme les rutines de neteja i preparació dels ponis/cavalls, un moment molt important per a la creació del vincle; i també la preparació i revisió del vestit: casc, armilla protectora, botes, etc.

Durant la classe es realitzen activitats per a l’aprenentatge de la direcció correcta i relació amb el poni, dins i fora de la pista.

Limpieza del caballo

Després de la classe, es desvesteix el poni/cavall, es premia la seva col·laboració amb alguna llaminadura, es fan massatges i estiraments, o se’ls deixa que puguin arrebossar-se de sorra, abans de tornar-los a la seva residència. Finalment, caldrà desar tots els elements utilitzats.

Preparació pedagògica

Galopes 1-4

Aquesta activitat amb joves es desenvolupa en un ambient d’espontaneïtat i naturalitat, fruit d’un treball de preparació dels tècnics i del suport de l’equip de psicòlegs, fisioterapeutes i pedagogs. Amb dedicació, domini de la tècnica eqüestre i entusiasme, els professionals de la Fundació S’HORT VELL han elaborat un bloc de fitxes pedagògiques que segueixen els manuals federatius, o Galopes. Sempre a través del coneixement dels objectius generals i específics adaptats a l’equitació, sense espai a la improvisació, s’assignen amb especial atenció els binomis per a cada sessió. Cal destacar que els avenços es fan metòdicament, tot respectant les capacitats que permet cada edat i cada situació personal.

Els alumnes creixen i avancen, així com també la seva activitat i responsabilitat

A mesura que l’infant creix es va adaptant la muntura (segons l’alçada del poni o del cavall) a la seva envergadura, de manera que en tot moment disposi del company adequat per desenvolupar la pràctica eqüestre.

Els joves genets i amazones arriben a manejar amb naturalitat bases de doma i salt, realitzen exercicis al cros, juguen al horseball, fan exercicis de volteig… però amb fonaments de respecte a l’animal i al medi natural en què es desenvolupa l’activitat, tot exercitant de la manera més natural els principis necessaris per a la pràctica eqüestre.

Fundació S’HORT VELL fomenta la participació dels alumnes a diferents tallers específics, addicionals a les classes, i es preparen les corresponents exhibicions.

La formació que reben fa èmfasi en una cosa molt important: que actuïn amb l’autovaloració que han preparat correctament l’activitat, i que l’èxit ha de ser fruit d’un treball conscient, i un esforç adequat a l’objectiu previst a les característiques de cadascú.

L’objectiu és formar joves genets i amazones capaços de gaudir del contacte amb el cavall i del coneixement profund de la pràctica eqüestre en les diferents modalitats, integrant un binomi que col·labori mútuament i treballi amb alegria i complicitat.

Adults i equitació conscient

Les bases són sempre les mateixes: el vincle humà-animal i el respecte envers les dues parts del binomi. En el cas de l’adult cal incidir molt en l’actitud, sobretot si han tingut experiència prèvia amb cavalls sota les normes clàssiques, generalment basades en la dominació més que en el coneixement etològic i la complicitat respectuosa entre genet, o amazona, i cavall.

Adults sense cap experiència segueixen les pautes i instruccions dels nostres tècnics i comproven que la relació de confiança entre el cavall i el genet/amazona es crea fàcilment, i aleshores els treballs resulten divertits per ambdues parts del binomi. Adults amb més o menys formació clàssica, comproven, normalment amb satisfacció, que un cavall sense ferros a la boca, sense ferradures i muntat per un genet/amazona que es comunica de manera relaxada i coherent, sense ajuts que li provoquin dolor, és un cavall que es lliura i col·labora amb l’humà, i que es divertirà treballant.